Oeps, er brandt een lampje

//Oeps, er brandt een lampje

Oeps, er brandt een lampje

Moderne auto’s geven vaak met waarschuwingslampjes aan dat er een storing is. Vuistregel is dat als zo’n lampje rood van kleur is, u het beste zo snel mogelijk de auto stilzet om grotere schade te voorkomen. Is het lampje oranje dan kunt u doorrijden, maar moet u wel direct een garage opzoeken om de storing te laten verhelpen.

Maar wat betekenen al die waarschuwingslampjes in uw auto nou eigenlijk? In het instructieboekje van uw auto vindt u een compleet overzicht van alle lampjes die op het dashboard zichtbaar kunnen zijn. Hieronder vindt u een lijst met de belangrijkste waarschuwingslampjes.

RemmenDit lampje kan duiden op te weinig remvloeistof, slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. Controleer het niveau van de remvloeistof. Stop de auto, doorrijden kan gevaarlijk zijn.
MotorAls dit lampje brandt is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Controleer het motoroliepeil en de koelvloeistof. Als het knippert is er mogelijk een heel ernstig probleem en kunt u beter direct stoppen.
KoelingEr is iets mis met het koelsysteem. Daardoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Stop en kijk of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit en vul zo nodig bij.
OlieHet oliepeil is te laag. Dit kan ernstige schade aan uw motor opleveren, want de olie moet zorgen dat uw motor ‘gesmeerd’ loopt. Olie peilen en zo nodig bijvullen of aftappen. Blijft het lampje toch (rood) branden rijd dan niet verder.
BandenSteeds meer auto’s hebben een controlesysteem voor de bandenspanning en vanaf 2014 is dit op nieuwe auto’s zelfs verplicht. Als dit lampje brandt heeft een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden. Heeft u een lekke band dan dient u het wiel te verwisselen.
BesturingAls dit lampje op het dashboard brandt kan er iets mis zijn met de stuurbekrachtiging. Als die uitvalt zult u voelen dat de besturing veel zwaarder is, vooral bij lage snelheden en parkeren. Kom zo snel mogelijk bij ons langs om na te laten kijken wat het probleem is.
AccuHet acculampje brandt altijd even als u de motor start maar moet daarna vanzelf uitgaan. Als het blijft branden kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Stop op een veilige plek en bel ons voor advies. Wellicht is het toch mogelijk om nog even door te rijden. Kom in elk geval zo snel mogelijk bij ons langs om de dynamo te laten controleren.
RoetfilterDit lampje op het dashboard brandt als er iets is met het roetfilter. De uitlaat van uw (diesel)auto is voorzien van een roetfilter. Als dit verstopt of defect raakt voldoet uw auto niet meer aan de milieu-eisen. Bovendien kan de motor of het filter zelf schade oplopen. In alle gevallen: olie peilen enkom bij ons langs om het roetfilter te laten controleren. Is er duidelijk vermogensverlies, rij dan niet verder.

Altijd (laten) controleren
Een brandend waarschuwingslampje moet u altijd serieus nemen. Het kan een belangrijk signaal zijn dat u een groot risico dreigt te lopen. Controleer dus altijd wat er aan de hand is of laat ons er naar kijken.

Of stel uw vraag online
2017-08-01T14:47:03+00:00
error: Beschermde content!