Veel mensen willen niet geloven dat private lease goedkoper is dan een auto kopen. Toch is het waar. Met private lease bent u in veel gevallen goedkoper uit. Hoe dit kan? Het sleutelwoord is schaalvoordeel. Ontdek waarom u met leasen goedkoper uit bent dan wanneer u een auto koopt.

1. Afname
Waar een consument maar één auto afneemt, neemt een leasemaatschappij wel enkele honderden auto’s tegelijk af. Dit geeft een enorm schaalvoordeel dat u als particulier niet krijgt. Bovendien kunnen leasemaatschappijen gebruik maken van veel gunstigere rentetarieven dan een consument. Hierdoor kunnen leasemaatschappijen een laag leasetarief aanbieden.

2. Verzekeringskosten
De verzekeringskosten zijn voor een leasemaatschappij aanzienlijk lager. Dit heeft weer te maken met het schaalvoordeel. Leasemaatschappijen brengen honderden auto’s bij een verzekeraar onder. Dit komt de verzekeringspremie ten goede. Veel leasemaatschappijen hebben ook een eigen verzekeringstak. Daarnaast dekken ze het casco risico (het allrisk deel) zelf af.

3. Onderhoud
Voor onderhoud van auto’s maakt een leasemaatschappij gebruik van een eigen onderhoudsnetwerk. Omdat het hier ook vaak om grote aantallen gaat, kunnen ze scherpe tarieven afdwingen. Dit zijn hele andere tarieven dan de tarieven die de consument kent.

4. Reparatiekosten
Bij reparaties en schadeherstel brengen leasemaatschappijen meestal meerdere voertuigen richting hun netwerk. Hierdoor kunnen er prijsafspraken worden gemaakt. Particulieren betalen voor dezelfde reparaties een veel hoger standaardtarief.

5. Motorrijtuigenbelasting
Alle leasemaatschappijen zijn statutair gevestigd in Noord-Holland. Zij betalen dan ook het tarief voor de motorrijtuigenbelasting die voor deze provincie geldt. Laat het tarief in Noord-Holland nu het voordeligst zijn in vergelijking met andere provincies. Woont u niet in de provincie Noord-Holland, dan kunt u hier geen gebruik van maken.

6. Verkoop
Auto’s worden aan het eind van een leasecontract weer verkocht. Het verkopen van auto’s lukt een leasemaatschappij veel beter dan een particulier. Leasemaatschappijen stoten auto’s door naar de handel of verkopen ze zelf. Deze auto’s leveren veel meer op dan wanneer u zelf een auto verkoopt.

Eindconclusie
Door alle voordelen die leasemaatschappijen hebben, bent u als particulier in veel gevallen goedkoper uit met lease ten opzichte van koop. Private lease is dan ook een interessante optie. Door een auto te leasen is het mogelijk om in een gloednieuwe auto te rijden zonder uw spaargeld te gebruiken of een lening af te sluiten.